A | A | A

Regionaal project biedt jongeren kansen op arbeidsmarkt

Op donderdag 19 november 2020 trapten wethouder Yasin Torunoglu van de gemeente Eindhoven en rapper Fresku het project 'Kansen voor en met jongeren!' af in de Effenaar te Eindhoven.

Voortbordurend op het succesvolle programma ‘Een buddy werkt’ voor 50-plussers, starten de partners van 04werkt nu een buddyprogramma speciaal voor jongeren. Werkgeversservicepunt 04werkt focust hierin op bedrijven die hun maatschappelijke betrokkenheid willen verrijken door een zogenaamde ‘buddy’ (lees: mentor) te worden van een jongere met grote afstand tot de arbeidsmarkt, die dreigt uit te stromen naar de participatiewet.

We zien in de praktijk dat de overgang van school naar een werkzaam leven een hele stap is voor jongeren. Door de corona-uitbraak hebben jongeren het bovendien extra moeilijk om een baan te vinden. Het aantal jongeren met een WW-uitkering is vanaf maart 2020 fors toegenomen. Voor hen is in de tijd na de coronacrisis een geslaagde proefplaatsing/werkervaringsplaats of eerste leerwerkbaan van groot belang om werk te vinden en behouden. De nadruk ligt dan ook op werkgevers in kansrijke sectoren voor deze doelgroep, zoals detailhandel transport & logistiek en beveiliging.

Gedurende twaalf weken zetten 10 inspirerende werkgevers belangeloos hun kennis, ervaring en netwerk in zodat de jonge werkzoekenden een beter beeld kunnen vormen van werk, verantwoordelijkheden en de weg daarnaartoe.

“We organiseren persoonlijk contact; door elkaar te leren kennen is er onmiddellijk verbinding en zetten we een belangrijke eerste stap”, zegt Geert Franse, Detacheringsconsulent bij Ergon en aanjager van het project. “We willen deelnemers tijdens de aftrap van dit project inspireren door ze in gesprek te laten gaan met- en de verhalen te laten horen van selfmade voorbeelden als Fresku”, laat hij weten.