A | A | A

Eerste match bij buddywerkt.nl:“Ga het gesprek aan!”

Dolgelukkig is hij met zijn nieuwe baan …. Vanaf 19 oktober werkt de 64-jarige Wil Henselmans als assistent-timmerman bij de KnaapenGroep in Son. Ook buddy Bart Knaapen is blij dat Wil een baan gevonden heeft. Al verwachtte hij niet dat dat binnen zijn eigen bedrijf zou zijn.

“Er werd mij gevraagd om buddy te worden van een 50 plusser met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar sta ik altijd voor open. Als oudste familiebedrijf van Nederland zorgen we al heel lang goed voor onze medewerkers. We maken al op verschillende manieren werk van plaatsing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En ik zet daar, zoals de bedoeling is bij Buddy Werkt, ook graag mijn netwerk voor in. Maar dat moet dan wél voor alle partijen goed werken,” benadrukt Bart. “Alles staat of valt met een goede match.”

Eerlijk en duidelijk
Wil is het daar roerend mee eens. “Als er geen goede match is, wordt het traject voor alle partijen een teleurstelling. Daarom zei ik ook ‘nee’ tegen een baan en een branche waarin ik geen ervaring had. Mijn tip is dat je als senior werkzoekende moet gaan voor een match in vak én bedrijf. Anders werkt het gewoonweg niet. Het is belangrijk dat vooraf heel goed bekeken wordt of een buddy aansluit bij jouw ervaring en werkverleden. Want op nóg een teleurstelling zat ik niet te wachten. Net als veel andere oudere werkzoekenden had ik al de nodige tikken gehad. Als een match mislukt, komt er wéér een tik bij.” Bart is daar even stil van. “ Als buddy zeg ik juist tegen andere werkgevers: probeer het gewoon. Als het niet lukt, heb je tenminste een poging gedaan. Maar wat Wil zegt, zet me aan het denken. Het benadrukt voor mij hoe belangrijk een zorgvuldige selectieprocedure en match zijn. Daar hoort ook bij dat je tegen elkaar heel eerlijk en duidelijk bent over wensen en mogelijkheden.

Andere blik
Wat voor Bart en Wil extra goed werkte, was de persoonlijke kennismaking en relatie die bij Buddy Werkt hoort. Wil: “Ik heb de laatste jaren regelmatig voor uitzendbureaus gewerkt. De werving en selectie gaat bijna altijd digitaal en online. Jammer, want dan kun je je niet persoonlijk presenteren. Het is dan een stuk lastiger om je ervaring en motivatie goed te laten zien.” Bart erkent: “Als Wil ons een mail of brief had gestuurd, had ik die waarschijnlijk op basis van zijn geboortedatum opzij gelegd. Maar tijdens ons gesprek zag ik dat de motivatie en mentaliteit van Wil goed bij ons bedrijf pasten. Ook dat wil ik werkgevers meegeven: kijk eens met een andere blik naar een ‘oudere’ werkzoekende. Het voordeel van een startende werknemer is dat je hem kunt kneden. Maar oudere werkzoekenden brengen veel werk- en levenservaring mee. Ze staan er meteen en dat kan zeker een voordeel zijn.”

Ga het gesprek aan
De gouden tip van Bart én Wil? Ga het gesprek aan! “Het was heel spannend om bij KnaapenGroep op gesprek te gaan,” vertelt Wil. “Maar het werd nog spannender toen ik merkte dat het wel eens heel serieus kon worden. Dat Bart open en eerlijk was over wat hij mij kon bieden, was erg belangrijk voor mij. Ik voelde me erkend en serieus genomen.” Dat brengt Bart op een laatste tip voor andere werkgevers: “De match moet ook voor jou als werkgever goed werken: inhoudelijk, maar ook financieel en juridisch. Wil werkt bij ons via een uitzendbureau, maar wel met de vastgelegde intentie om tot zijn pensioen te blijven.” Dat ziet Wil helemaal zitten. “Het is heerlijk om weer aan het werk te zijn,” benadrukt hij. “Het geeft mijn leven structuur en ik weet weer welke dag het is. Maar het allerbelangrijkste is dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga!”

Het buddyprogramma Een Buddy Werkt koppelt buddys uit het bedrijfsleven en de overheid aan werkzoekende 50 plussers. Gedurende een periode van drie maanden is de buddy een coach voor de kandidaat en zet zijn netwerk in voor het creëren van nieuwe kansen. Tot nu toe vinden meer dan de helft van de kandidaten een nieuwe baan door het programma.