A | A | A

Hoe Philips en 04Werkt zich inzetten voor kansrijke re-integratie

bron: Brainport Eindhoven
15 april 2019

Veertien werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen binnenkort bij Philips de kans om hun BBL-diploma elektrotechnische systemen te behalen. Binnen het traject doen de deelnemers werkervaring op binnen Philips. Na een succesvolle afronding hebben ze een erkend mbo-vakdiploma op zak. De opleiding is onderdeel van het werkgelegenheidsplan (WGP) van Philips, waarbij 04Werkt verantwoordelijk is voor de selectie van potentiële kandidaten.

Het WGP is in 1983 door Philips in het leven geroepen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansrijker te maken in het vinden van regulier, betaald werk. Per jaar worden er 130 werkervaringsplaatsen aangeboden. Sinds de oprichting 35 jaar geleden hebben ruim 13.000 mensen een WGP-traject gevolgd.

“Er is in Nederland een grote groep mensen die over de nodige kwaliteiten beschikt, maar die om wat voor reden dan ook een afstand tot de arbeidsmarkt heeft opgebouwd. Het WGP-traject helpt deze mensen weer terug te keren op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in de techniek”, vertelt Stefanie van der Ven, HR Project Manager Werkgelegenheidsplan bij Philips.”

 

“Het WGP biedt werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een unieke kans om een jaar lang betaalde werkervaring op te doen bij Philips, in combinatie met een solide ontwikkelprogramma. Gemiddeld stroomt 70% van de deelnemers na afloop van het traject door naar een betaalde baan.”

Leerwerktraject elektrotechnische systemen
Naast de individuele werkervaringsplaatsen die binnen Philips beschikbaar zijn gesteld, bestaat er dus ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een leerwerktraject. De deelnemers krijgen een erkende opleiding en doen werkervaring op. Daarnaast worden ze intensief begeleid in het ontwikkelen van loopbaancompetenties, overwinnen van weerstanden en het zelf regisseren van de eigen loopbaan.

Als het voortraject van 2 à 3 maanden (met behoud van uitkering) succesvol wordt afgesloten, stroomt de kandidaat door naar een leerwerkplek binnen Philips. Hier gaan ze aan de slag met het praktijkgedeelte en het restant van de theorie. Na afloop zijn de kandidaten in het bezit van een algemeen erkend MBO-vakdiploma op minimaal niveau 2, waardoor ze de juiste startkwalificatie hebben behaald om in een technische omgeving aan de slag te gaan. Het traject duurt 12 tot maximaal 24 maanden, afhankelijk van de duur van de opleiding. 

04Werkt
De werving en voorselectie van kandidaten voor het Philips Werkgelegenheidsplan wordt gedaan door het Werkgeversservicepunt Zuidoost-Brabant 04Werkt. 04Werkt is een samenwerking tussen gemeenten, UWV en sociale werkbedrijven. Ze werken samen voor een betere afstemming van vraag en aanbod van de arbeidsmarkt. 

Alle actuele vacatures en opleidingstrajecten zijn terug te vinden op de vacaturesites van UWV en gemeenten.

Benieuwd naar ervaringen van WGP’ers en ander WGP nieuws? Klik dan hier voor meer informatie.